Blog

Windows 10 Pro vs Home: pe ce ar trebui să cumpărați?

Când alegeți între Windows 10 Pro sau Home, ambele sunt același sistem de operare avansat și sigur. Cu toate acestea, alegerea se va reduce la caracteristicile de care aveți nevoie și la prețul pe care sunteți dispus să-l plătiți. Cea mai bună ediție pentru tine se va baza pe ceea ce trebuie să faci pe computer. De obicei, dacă trebuie să utilizați Birou și aplicații similare sau doriți să construiți un computer pentru jocuri, Windows 10 Home este cea mai bună alegere pentru tine.

Pe de altă parte, dacă trebuie să conectați dispozitivul la o rețea corporativă, să modificați setările avansate de sistem și să accesați funcții precum Desktop la distanță sau Hyper-V pentru virtualizare, atunci Windows 10 Pro este alegerea mai bună.

Indiferent dacă alegeți Windows 10 Home sau Windows 10 Pro, veți primi același sistem de operare, pe care Microsoft îl acceptă cu aceleași actualizări lunare și de caracteristici. Singura diferență sunt caracteristicile disponibile în fiecare ediție, iar informațiile de mai jos vă vor ajuta să înțelegeți diferențele dintre cele două ediții și pe care să o alegeți.

Windows 10 Home

„Windows 10 Home” este pentru utilizatorii de zi cu zi și jucătorii. Această ediție include toate funcțiile de care aveți nevoie pentru a naviga pe internet, a verifica e-mailurile, a transmite conținut media și a juca jocuri chiar și în 4K.

Sistemul de operare vine, de asemenea, cu o securitate solidă încorporată, inclusiv Windows Security, care vă protejează dispozitivul și datele împotriva practic oricărui tip de malware și atacuri de hacker folosind Microsoft Defender Antivirus și Microsoft Defender Firewall.

Windows Hello este o altă caracteristică care vă permite să vă conectați la dispozitiv utilizând autentificări biometrice, inclusiv amprenta digitală, recunoașterea facială sau codul de acces, făcându-vă aparatul mai sigur. Multe dispozitive vin cu Windows Hello încorporat, dar puteți obține și accesorii pentru a adăuga manual această metodă de securitate pe dispozitiv. De exemplu, puteți obține o tastatură cu amprentă digitală încorporată, un cititor de amprente USB autonom sau o cameră web cu cameră de recunoaștere facială încorporată.

Dacă aveți membri tineri în familie, Windows 10 Home conectat cu un cont Microsoft poate oferi, de asemenea, controale parentale robuste pentru a seta timpul de utilizare și a restricționa accesul la aplicații și conținut online.

Această ediție de Windows 10 include, de asemenea, o colecție de aplicații încorporate care se conectează la contul tău Microsoft pentru o experiență între dispozitive și te fac mai productiv. Unele exemple includ Microsoft Edge, Mail, Calendar, Fotografii, Calculator etc.

Desigur, puteți instala oricând orice aplicație de care aveți nevoie din Microsoft Store sau din alte surse, inclusiv aplicațiile dvs. populare, cum ar fi Netflix, iTunes, Photoshop, Google Chrome, Mozilla Firefox, Steam și multe altele.

Dacă sunteți un jucător, Windows 10 Home include cele mai recente tehnologii și capabilități pentru a juca orice joc cu cea mai nouă versiune de DirectX și suport pentru 4K.

Deși această versiune nu vine cu BitLocker, dacă dispozitivul include o interfață unificată de firmware extensibilă (UEFI) și un cip versiunea 2 a Trusted Platform Module (TPM), puteți activa „Criptarea dispozitivului” caracteristică pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate pentru a vă proteja datele. (De obicei, dispozitivele precum laptopurile și tabletele Surface includ această caracteristică.)

Licența Windows 10 Home costă 139 USD și o puteți achiziționa din Microsoft Store.

Dacă utilizați dispozitivul acasă, Windows 10 Home este pentru dvs. Windows 10 Pro țintă în primul rând companiile care nu folosesc licența de volum pentru întreprinderi. Deblochează mai multe funcții, dar acestea nu sunt necesare pentru utilizatorii casnici. Cu toate acestea, dacă sunteți un utilizator avansat, este posibil să beneficiați în continuare de ediția Pro.

Windows 10 Pro

„Windows 10 Pro” include tot ceea ce este disponibil pentru ediția Home și multe alte funcții pentru a conecta stația de lucru la o rețea corporativă, protecție a datelor la nivel de întreprindere, securitate îmbunătățită, capabilități de virtualizare, capacitatea de a lucra de la distanță și multe altele.

Similar cu ediția Home, Windows 10 Pro include securitate încorporată, inclusiv Microsoft Defender Antivirus și Microsoft Defender Firewall, pentru a proteja dispozitivul împotriva programelor malware și hackerilor. Windows Hello este disponibil și pentru a adăuga autentificare biometrică pentru a vă conecta la Windows 10.

Conectată cu un cont Microsoft, ediția Pro a Windows 10 oferă control parental și o experiență între dispozitive folosind aplicațiile încorporate. De asemenea, puteți instala orice aplicație de care aveți nevoie din Microsoft Store sau din orice altă sursă și puteți utiliza sistemul de operare pentru jocuri, deoarece vine cu suport pentru DirectX și gameplay 4K.

Spre deosebire de ediția Home, Windows 10 Pro include și posibilitatea de a vă conecta la o rețea corporativă sau școlară folosind Active Directory sau Azure Active Directory și există opțiuni pentru a gestiona dispozitivele prin internet. Dacă trebuie să configurați un dispozitiv chioșc, această ediție are o funcție de blocare a dispozitivului pentru a-l utiliza cu o singură aplicație. De asemenea, puteți accesa Editorul de politici de grup pentru a gestiona setările avansate ale sistemului. De asemenea, dacă trebuie să accesați aplicații și fișiere de la distanță, Windows 10 Pro vine cu Desktop la distanță pentru a vă conecta de la distanță în rețea sau prin internet.

Windows 10 Pro vine cu BitLocker, care oferă, de asemenea, criptarea completă a dispozitivului pentru a vă proteja datele împotriva accesului neautorizat, dar cu instrumente suplimentare de gestionare. Hyper-V este un hypervisor care permite utilizatorilor să ruleze mașini virtuale cu orice versiune de Windows sau Linux alături de Windows 10. Și Trusted Boot este o altă caracteristică inclusă în Windows 10 Pro care funcționează cu Secure Boot pentru a proteja procesul de pornire de malware.

Dacă trebuie să testați aplicații care nu sunt de încredere fără a vă afecta instalarea curentă, puteți utiliza Windows Sandbox. Funcționează la fel ca o mașină virtuală, dar este o instalare minusculă a Windows 10 suficient pentru a instala și rula aplicații clasice nede încredere izolate de instalația principală.

Microsoft Defender Application Guard este o altă caracteristică de securitate cu aceeași idee ca Windows Sandbox. Cu toate acestea, este destinat să creeze o instanță izolată (virtualizată) a Microsoft Edge pentru a naviga pe site-uri web neîncrezătoare.

O altă diferență între Windows 10 Pro și Home este limita de memorie. Windows 10 Home acceptă maximum 128 GB de RAM, în timp ce Windows 10 Pro acceptă până la 2 TB de RAM.

Licența Windows 10 Pro costă 199 USD și o puteți achiziționa din Microsoft Store.

Windows 10 Pro pentru stație de lucru

De asemenea, Microsoft oferă o altă variantă cunoscută sub numele de Windows 10 Pro pentru Workstation, care din punct de vedere tehnic este Windows 10 Pro, dar cu câteva caracteristici suplimentare de nivel server. De exemplu, ReFS (Resilient File System) este sistemul de fișiere implicit în această ediție în loc de NTFS, adăugând toleranță la erori, optimizare pentru volume mari de date și corectare automată a erorilor.

Microsoft include, de asemenea, suport pentru module de memorie nevolatilă (NVDIMM-N) pentru memorie persistentă, ceea ce înseamnă că vitezele de scriere și citire vor fi întotdeauna cele mai rapide posibile. În plus, fișierele dvs. vor rămâne acolo chiar și după oprirea computerului.

Folosind SMB Direct, Windows 10 acceptă Remote Direct Memory Access (RDMA), care permite adaptoarelor de rețea compatibile să ruleze la o latență scăzută fără a afecta performanța procesorului.

În cele din urmă, Windows 10 Pro pentru Workstation include suport pentru procesoare server (Intel Xeon și AMD Opteron), cu până la patru procesoare fizice per dispozitiv și până la 6TB de memorie. Windows 10 Pro este limitat la două procesoare și până la 2 TB de memorie.

Licența Windows 10 Pro pentru stație de lucru costă 309 USD și este disponibilă prin Magazinul Microsoft.

Comparația caracteristicilor Windows 10 Pro vs Home

Iată o listă completă de funcții care compară Windows 10 Home vs Windows 10 Pro și față de Windows 10 Pro for Workstation:

Caracteristici Windows 10 Home Windows 10 Pro Windows 10 Pro pentru stație de lucru
Windows Salut da da da
Criptarea dispozitivului da da da
Firewall da da da
Control parental da da da
Încărcare sigură da da da
Microsoft Defender Antivirus da da da
Stilo digital și atingere da da da
Microsoft Edge da da da
Modul de economisire a bateriei da da da
Suport pentru jocuri da da da
Accesibilitate da da da
Protecția informațiilor Windows Nu da da
Criptare BitLocker Nu da da
Gestionarea dispozitivelor mobile Nu da da
Politica de grup Nu da da
Roaming Enterprise State cu Azure Nu da da
Magazin Microsoft pentru afaceri Nu da da
Acces atribuit Nu da da
Aprovizionare dinamică Nu da da
Windows Update pentru afaceri Nu da da
Configurarea modului chioșc Nu da da
Suport Active Directory Nu da da
Suport Azure Active Directory Nu da da
Hyper-V pentru mașini virtuale Nu da da
Desktop la distanță Nu da da
Windows Hello pentru afaceri Nu da da
Sistem de fișiere rezistent (ReFS) Nu Nu da
Memoria persistentă Nu Nu da
Partajare mai rapidă a fișierelor cu SMB Direct Nu Nu da
Procesoare Intel Xeon sau AMD Opteron de calitate server Nu Nu da
Suport pentru patru procesoare Nu Nu da
Suport RAM de până la 6TB Nu Nu da
Actualizări lunare de calitate da da da
Servicii de actualizare Windows Server (WSUS) Nu da da
Windows Update pentru afaceri Nu da da
Windows Autopilot Nu da da

Windows 10 Pro vs. Home răspunsuri

Pot face upgrade de la Windows 10 Home la Pro? Da, puteți instala oricând Windows 10 Home și apoi, dacă aveți nevoie de funcții avansate, puteți face upgrade la Windows 10 Pro.

Cât costă să faci upgrade la Windows 10 Pro? Dacă rulați deja Windows 10 Home, va trebui să plătiți 99 USD pentru licență de upgrade.

Am nevoie de Windows 10 Pro dacă am nevoie doar de virtualizare? Nu, puteți utiliza întotdeauna instrumente de virtualizare terțe, cum ar fi VirtualBox (gratuit) sau Vmware Workstation (plătit), pentru a utiliza mașini virtuale. Cu toate acestea, dacă trebuie să utilizați Hyper-V, va trebui să faceți upgrade la Windows 10 Pro.

Care este mai rapid, Windows 10 Home sau Pro? Ambele oferă același nivel de performanță deoarece sunt același sistem de operare. Singura diferență dintre ele este setul lor de caracteristici.

Am nevoie de Windows 10 Pro? Nu, dacă sunteți un utilizator acasă, Windows 10 Home include toate funcțiile de care aveți nevoie. Windows 10 Pro oferă mai multe funcții, dar sunt destinate afacerilor și securității. De asemenea, de multe ori, depășiți limitările folosind instrumente terțe.

Am nevoie de Windows 10 Pro pentru jocuri? Nu, dacă intenționați să construiți un computer pentru jocuri, nu aveți nevoie de Windows 10 Pro. Windows 10 Home include toate tehnologiile pentru a juca orice joc, chiar și la rezoluție 4K.

Windows 10 Pro vs Home pe care să cumpărați

De obicei, Windows 10 Home este alegerea potrivită pentru majoritatea utilizatorilor, chiar și atunci când intenționați să construiți un computer pentru jocuri. Cu toate acestea, dacă sunteți un utilizator avansat și aveți nevoie de funcții suplimentare, cum ar fi Desktop la distanță, Hyper-V, BitLocker, Windows Sandbox etc. și doriți să aveți posibilitatea de a gestiona setările avansate prin Politica de grup. Windows 10 Pro poate fi ediția pe care ar trebui să o cumpărați dacă acesta este cazul.

Dacă lucrați într-un mediu de afaceri, atunci Windows 10 Pro este alegerea potrivită, fără îndoială, chiar dacă credeți că nu veți avea nevoie de caracteristicile suplimentare pentru că veți avea nevoie de ele în viitor.

Ne concentrăm acest ghid pe edițiile Home și Pro ale Windows 10. Cu toate acestea, Microsoft include și alte variante ale sistemului său de operare desktop, cum ar fi Windows 10 Enterprise, Education, IoT, Long-Term Servicing Channel (LTSC) etc. , aceste ediții sunt organizații, nu veți obține beneficii suplimentare și nu le veți putea obține prin canalele de retail.


Publicaciones relacionadas

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Botón volver arriba
Cerrar